Site Loader

Лихвените нива в момента ни дават възможност за реално намаляване на вноските или срока по ипотечния заем като предоговорим условията.

Тенденцията на понижаване на лихвените проценти отварят нови възможности за предоговаряне на ипотечния кредит. Това е възможност за оптимизиране на семейния бюджет, и ви засяга не само ако замисляте покупка на ново жилище, но и ако вече изплащате ипотека. По- конкретно – ако сте взели ипотечен или жилищен кредит при нормални пазарни условия преди около две, или повече години, можете да спестите няколко десетки хиляди лева от договорените тогава разходи. За справка – през 2013 год. лихвите по ипотечни и жилищни заеми е била около 6.70% (при различните банки варира), като през 2015 год. тя е на нива около 5.50% – 5.70%, и тенденцията е да се запази. Разбира се, за да извлечете максимума от създалата се ситуация трябва да се подготвите предварително.

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е: искате ли да смените банката, или просто да промените условията по кредита си. Това решение може да е водено и от обективни фактори и е лично, но като цяло при равни условия смяната на кредитиращата институция дори и без отменените със закон такси за предсрочно погасяване е съпътствана от разходи. Немаловажен факт е, и че: когато сте бил лоялен клиент към банката и сте погасявали навреме вноските си, тя има интерес да ви задържи, въпреки че ще печели по-малко от вас.

Трябва да сте подготвени, че за да облекчи финансовата тежест, банката ще иска от Вас да се ангажирате с ползването на други финансови услуги, например: кредитна карта, овърдрафт или задължение да получавате заплатата си по тяхна сметка – услуги, които също могат да бъдат съпътствани с разходи и такси.

Ако в крайна сметка не се разберете със сегашната си банка, винаги съществува възможността да станете клиент на друга банка. Тенденцията е все повече хора да рефинансират, тоест да изтеглят нов кредит от друга банка, с който да покрият старото задължение. Това се дължи най-вече на преференциалните условия за нови клиенти. Да, звучи много нелогично, но банките все още обръщат по-голямо внимание на новите си клиенти, отколкото на старите (лоялни) клиенти.

При договарянето на нов погасителен план с банката трябва да вземете още едно (много) важно решение – дали да намалите месечната си вноска, или да я запазите като досега и да намалите срока на изплащане. При първия случай ще облекчите бюджета си, намалявайки разходите, докато при втория – ще намалите общите разходи за лихва.

Post Author: yannah2

One Reply to “Време е за предоговаряне на ипотечен кредит”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *